Home Belgique
Pays Bas France Herbegement-Info   Aménagement Liens Contact
Royaume Uni Irlande

 

Drenthe

 

Flevoland

 

Friesland

 

Gelderland

 

Groningen

 

Limbourg (Pays Bas)

 

Brabant Nord

 

Overijssel

 

Utrecht

 

Zeeland

 

La Hollande du Sud

 

Les jardins exemplaires des pépinières

 

Homepage

mooietuinen

Jardins à visiter dans la province de Gelderland (Pays-Bas )

pxHogeVeluweDeelenseWas

Gelderland is ongetwijfeld het groene hart van Nederland, met zijn vijfduizend vierkante kilometer is het de grootse provincie van Nederland. De provincie beschikt over een aantal super natuurgebieden : eerst en vooral is er de Veluwe met uitgestrekte heidevelden, dichte bossen, waterrijke omgevingen en woeste zandstuifgebieden. Ideaal voor fiets –en wandelvakantie ! De Achterhoek , een ander prachtig natuurgebied verschilt sterk van de Veluwe, de glooiende akkers, het coulisse landschap, de talrijke kastelen en landhuizen zorgen voor een zeer eigen sfeervolle en stemmige omgeving. Het Rivierengebied met zijn dijken, bloeiende boomgaarden, lieflijke stadjes en dorpen zorgt ieder jaar voor een bijzonder kleurig schouwspel, o.a. bekend om zijn Betuwse fruitbomen. Grote steden zijn o.a. Nijmegen, Arhem, Apeldoorn. Naast tal van nationale parken zijn er in deze groene provincie ook tal van schitterende kasteeltuinen, botanische tuinen en privé tuinen.

Tuinen van Appeltern

Het tuinideeënpark is ongeveer 13 hectare groot en heeft ondertussen meer dan 190 verschillende voorbeeldtuinen. De meeste tuinen zijn eigen creaties maar er zijn ook heel wat tuinen van bekende tuinarchitecten en/of landschapsarchitecten. De Tuinen van Appeltern veranderen elke dag. Steeds worden weer nieuwe tuinen aangelegd en worden nieuwe producten en planten toegepast.

In 2010 zijn er de nieuwe trentuinen, de Nationale vaste plantentuin en het Appeltern Tuinenfestival.

Tuinen te bezoeken

Maart Oktober & November : maandag t/m zondag 10 u – 17 u

April t/m September : maandag t/m zondag : 10u – 18u

 

Voor meer info: klik hier

Youtubelogo
P1210605

video tuinen van Appeltern - klik hier

P1210610

Tuindagen van Brasschaat:

13 - 16 mei : exclusieve tuinbeurs in een van de mooiste Engelse landschapsparken van Vlaanderen (9km van Antwerpen )

meer info: klik hie r

De Boschoeve – Wolfheze Gelderland

De tuinen van ‘De Boschhoeve’ zijn van het vroege voorjaar tot diep in de herfst een bezoek meer dan waard. De tuinen en kwekerij zijn gelegen rondom een boerderij te Wolfheze aan de Veluwe. In de lente is het een feest de duizenden bloeiende voorjaarsbollen in combinatie met bosanemonen te bewonderen, in de boomgaard ook tal van vroegbloeiende vasteplanten en er is tevens een mooie sneeuwklokjeslaan. Verder is er ook nog een buxustuin, twee grote zomerborders, een decoratieve siermoestuin en twee schitterende herfstborders die hun hoogtepunt van augustus tot oktober hebben.

Tuinen te bezoeken van 1 mei tot 1 oktober – iedere donderdag, vrijdag, zaterdag van 10 u – 17 u ( en 2de pasen en 2de pinksterdag)

Toegangsprijs: 3,5 €

Voor meer info: klik hier

ga8

Ontdek alle kwekerijen uit Nederland en omliggende landen, zoeken per categorie (rozen, vaste planten, siergrassen, waterplanten, varens, kruiden, exoten, loofbomen, sierheesters, fruitbomen - www.kwekerijennederland.nl

Paleis het Loo ( Apeldoorn , Gelderland )

De tuinen van het Loo en het paleispark liggen binnen een domein dat 10.000ha beslaat.

Ogenschijnlijk hebben we hier te maken met een 17de eeuwse formele tuin met strakke symmetrische aanleg en tal van bloemenperken rond de middenas, naar analogie met Versailles. De tuinen die u thans bezoekt dateren echter niet uit de 17de eeuw maar werden in de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw grondig gereconstrueerd, een beslissing die nogal wat discussie uitlokte, gezien vrijwel alle wijzigingen aan de tuinen uit de 18de en 19de eeuw (Engelse stijl) rigoureus verwijderd werden.

Opzij van het paleis vinden we de privé-tuinen van Willem III en Mary II :hier staat vanaf mei tot oktober een interessante collectie oude citrusbomen , waarvan de oranjeappels en oranjebloesems, symbool staan voor het gelijknamige Huis van Oranje.

Met zijn 13m hoge fontein de Koningsprong beschikten de tuinen van Het Loo indertijd over de hoogst spuitende fontein van Europa, de fonteinen zijn ook nu nog van april tot oktober in werking te bewonderen.

Tuinen te bezoeken van : Dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. 
Het museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden, in de Oostvleugel van het paleis, is geopend vanaf 13.00 uur.

Toegangsprijs : volwassenen 10€ - jongeren 6-17j : 3€ - Anwb pas: 8€

Voor meer info : klik hier

g
Paleispark3FotoPaleisHetLooNationaalMuseumklein
g1
Rosendaelkasteelenvissenbeeldenfontein

Rosendael ( Rozendaal, Gelderland )

Landgoed Rosendael is een van de oudste parken van Nederland en bezit een rijke flora en fauna. Het domein is 64 ha groot en groten deels in 18de eeuwse landschapstijl opgebouwd, sinds 1977 wordt het beheerd door de stichting Het Geldersch Landschap. In de loop van de voorbije eeuwen zijn het vooral de families Van Arnhem en Torck die het park vorm gaven. Reeds vanaf de 17de eeuw werden vijvers , watervallen en fonteinen aangelegd, daarbij dankbaar gebruik makend van de ligging op de stuwwal van de Zuid-Veluwe. Later werd de formele vorm gereorganiseerd en kregen de tuinen een landschapskarakter met een open vallei en golvende lijnen, net bij het kasteel werd een mooie orangerie aangelegd. Attracties zijn op vandaag de Schelpengalerij van 1730, de Theekoepel ( 1725), de Watertrap met beelden, de Kettingbrug ( 19de eeuw), de Bedriegertjes die plots water opspuiten, de Schelpengrot, Rozentuin en de herbouwde Orangerie. Het Geldersch Landschap is ook trotse collectiehouder van de Nederlandse Plantencollectie van Agapanthus cultivars ( NPC)

Tuinen en kasteel te bezoeken van 15 april tot 1 november – van dinsdag t/m zondag : 11 u- 17 u (laatste toegang 16u )

Toegangsprijs : volwassenen 8€ ( los kaartje park 4,75 € ) Kinderen <12 jaar 4,5€ ( los kaartje park 2, 75 € )

 

Voor meer informatie : klik hier

Youtubelogo1

Video impressie landgoed Rosendael klik hier

Foto20100127170020

 

Hier wordt aan gewerkt - binnenkort alle tuinen online

Plantendagen bij Maurice Vergote te Oostkamp 11 en 12 september : In een van de mooiste tuinen van Vlaanderen exposeren meer dan 20 gespecialiseerde plantenkwekers hun botanische collecties - Geniet van de schitterende tuinen en ontdek talrijke bijzondere planten om ook uw tuin verder uit te bouwen - voor een voorproefje : klik hier

SedumBodneriiVNNN
Veelvolkaankoetshuis

 

Des Jardins Ouvert de Belgique

Agenda 2015

Home   Aménagement