P1210136

JOURNEES DES PLANTES 11-12 SEPTEMBRE 2010

Dans le jardin extraordinaire de Maurice Vergote

Clickez Içi

Home Belgique
Pays Bas France Herbegement-Info   Aménagement Liens Contact
Royaume Uni Irlande

Regen of zon ? Kijk even snel op Buienradar.be

 

Jardins et Parc Historiques

 

Jardins botaniques

 

Jardins romantiques

 

Roseraies

 

Jardins aquatiques

 

Les Jardins Vivaces

 

Jardins exotiques

 

Jardins écologiques

 

 

Les jardins exemplaires des pépinières

 

Homepage

imagesaspx

 

Jardins romantiques en Belgique

P1130832

Wat verstaan we onder een Romantische Tuin ?

Een tuin catalogeren is eigenlijk een beetje subjectief, onder een romantische tuin verstaan we meestal een informele tuin met heel wat bloeiende planten (vaste planten, eenjarigen, sierheesters, rozen ...) , varens en schaduwplanten, mooie bomen en tal van mooie zithoekjes, verborgen hoekjes, doorkijkjes, slingerende paadjes, pergola’s, rozenbogen, waterpartijen, beelden, ornamenten en charmante potterie. Ronde vormen voeren de boventoon en uit alle elementen blijkt een fijn oog voor detail.

Het is ook niet altijd even makkelijk om een duidelijke grenslijn te trekken, tal van vasteplanten tuinen zijn wellicht evengoed onder de romantische tuin te catalogeren, terwijl ook rozentuinen vaak heel wat elementen van de romantische tuin bevatten

Enkele tuinen zullen dan ook in een andere categorie terug te vinden zijn.

De Groene Gedachte ( Den Bos 25 - 9750 - Ouwegem – prov. Oost-Vlaanderen)

Deze romantische tuin (36a) werd in 2003 voor een groot gedeelte heraangelegd.350m wandelpaden langs geëtiketteerde borders op kleur.Grote collectie vaste planten,kleine bomen,buxus,taxus,clematissen,hosta’s en andere schaduwplanten.Rotstuin rond vijver met biologische filter en andere waterpartijen dragen bij tot de rust van de tuin.Pagode,rozenpergola’s en andere tuinbouwkundige elementen maken de tuin af .Nieuw sedert 2006 is de clematistuin.

Opentuindagen 2010:

Alle zondagen van juni en juli en op zaterdag26 juni telkens van 10 tot 18.00uur Voor groepen van 15 mei tot15 sept.

Meer informatie en foto's – klik hier

groenegedachte1
mooietuinen

Plantenkwekerijen.be

Hier vindt u meer dan 1000 plantenkwekerijen terug uit de Benelux

klik hier

´t Goede Gevoel ( Oevel-Westerlo, E313 afrit 23 )

Romantische bloementuin van 4000 m².

Rond het huis is de tuin eigentijds strak en formeel, maar verder weg, beweeglijk en romantisch.

Lijnenspel van hagen en massieven, uitbundige borders harmonisch geschikt naar kleur, bloem- en bladstructuur. 

Verrassende accenten en niet-alledaagse planten.

Tuin te bezoeken : van 10 tot 18 uur op 13, 20, 26 en 27 juni. Ook op 4 en 11 juli. Groepen na afspraak van half mei tot half september. Inkom 2€ / persoon.

Meer info en foto’s op http://users.skynet.be/

Deelnemer Open Tuinen 2010

item10 item8
item9
thalictrum

La clé du Sud, Fam. Losonczy-Dermine, Rood Beeldekenstraat 61, 9820 Merelbeke- Bottelare.

Romantische tuin (20 a) ingedeeld in kamers : lavendeltuin, schaduwtuin, vijver met beekloop, borders op kleur, fruittuin met leibomen.

Buxus, Taxus en Carpinus geven structuur aan de tuin. Tientallen rozen in combinatie met vaste planten zorgen voor een romantische en mediterrane sfeer.

Tuin te bezoeken op zaterdag 26 en zondag 27 juni Opentuindagen i.s.m de Landelijke Gilden .

Tijdens deze dagen kan u ook de tentoonstelling van keramische kunstwerken van Eva Kovacs en aquarellen van Noemi Losonczy bewonderen.

Mogelijkheid tot het nuttigen van huisgemaakt gebak en een drankje (ten voordele van het Kinderkankerfonds VZW te Gent).

Gratis inkom (10-18 uur).

Honden worden niet toegelaten.

E-mail : info@lacledusud.be

Site : www.lacledusud.be

Deelnemer Open Tuinen : 26 en 27 juni

tuinfambaeyensjuni2009166

Tuin van de familie Baeyens – Pots ( Bosstraat 68 B – 1742 Ternat ( Sint Katherina-Lombeek)

Een romantische cottage garden van 13 jaar, waarvan een groot gedeelte is ingedeeld in tuinkamers, volledig eigen creatie.
Er zijn 15 mixed borders op kleur waar rekening gehouden wordt met bladvorm en structuur en drie vijvertjes waaronder een vijver met beekje. Deze zijn omringd door een weelderige beplanting, + 1 nieuwe klassieke vijver met spuitfiguur. Er is een bloemschikgalerij, 4  pergola’s, een secret garden met klassieke vijver, veel gezellige hoekjes,  serre en biologische moestuin.
Er werd bewust gekozen voor borders met een grote variatie vaste planten, heesters, rozen  en enkele sier- en fruitbomen, waarin we klimrozen of clematissen laten groeien. Zelfgemaakte gouvernante, reigers, hanging baskets, tuindecoraties en manden vervaardigd uit berken- en wilgentwijgen, bloemstukken evenals enkele beelden verfraaien de tuin.

Deelnemer Open Tuinen 2010 : tuin te bezoeken op -

Zondag 6 juni van 14 uur tot 17 uur - Zaterdag 26 juni van 10 uur tot 18 uur
Zondag 27 juni van 10 uur tot 18 uur - Zondag 25 juli van 14 uur tot 17 uur
Zondag 8 augustus van 14 uur tot 17 uur
 

Toegangsprijs:


2.00 Euro/persoon integraal t.v.v. Tehuis voor straatkinderen Esta es mi Casa in Pereira (Belgo-Columbiaans Werk voor Kinderwelzijn vzw ) en Poverello Tielt.   Verkoop van zelfgekweekte vaste planten integraal t.v.v. Poverello Tielt . Gratis koffie, thee met koekjes en frisdrank aangeboden door de tuineigenaars .

Groepen min 10 personen (juni, juli, augustus) na telefonische afspraak. Inkom 3.00 Euro (geleid bezoek, koffie, thee met koekjes, frisdrank inbegrepen) tevens integraal voor onze goede werken

Evenementen tijdens de open tuindagen: Keramiek voor in de tuin, demonstraties modelleren met klei,bloemschikken en composteren .

Voor meer informatie : klik hier (http://lievesgarden.skynetblogs.be) - gsm: 0496/304112

juni20091291
vijvertuinfambayens

Tuin ‘ De Buksboom’ ( Eeklostraat 126 – 9971 Lembeke )

De ‘ Buksboom’ is ongeveer 28 are groot en volledig ontworpen en aangelegd door Raymond en Nadine Betsens-Haers. Het eerste gedeelte is eerder strak met buxushaagjes, vijver en houten terras, daarop volgt een meer romantische tuinpartij met variatie in elementen, vormen en kleuren. Verder is er ook een moestuin, een afdeling heerlijk kleinfruit, een composthoek en een achtergrens met takkenwallen. Deze tuin is afvalarm, alle snoei- en tuinafval wordt verwerkt dmv. hakselen, mulchen en composteren.

 

Deze tuinen staan ieder jaar in juni open tijdens het tuinweekend van de Landelijke Gilden. Op aanvraag is rondleiding voor groepen mogelijk.

 

Deelnemer Open Tuinen 2010 : tuin te bezoeken op zaterdag 26 en zondag 27 juni van 10u- 18u.

 

Toegangsprijs 2 € - kinderen gratis

Voor meer info : klik hier

Voor meer foto's : klik hier

buksboom1
Foto20100217221041
debuksboom28

Plantendagen bij Maurice Vergote te Oostkamp 11 en 12 september : In een van de mooiste tuinen van Vlaanderen exposeren meer dan 20 gespecialiseerde plantenkwekers hun botanische collecties - Geniet van de schitterende tuinen en ontdek talrijke bijzondere planten om ook uw tuin verder uit te bouwen - voor een voorproefje : klik hier

't Lindenhof ( fam. Paesbrugghe-Winne - Lo Reninge West-Vl )

Tuin van 2ha rond een geklasseerde herenhoeve ( 1785), heerlijk genieten van de tuin van de kunstenaar : bronzen beelden vnl. paarden van Ronny Paesbrugghe in het wandelpark, verzameltuin, biomoes- en kruidentuin, bostuin, diverse vijvers...

Pottenbakkerij met Raku - specialiteit Caroline Winne en Ronny Paesbrugghe.

Tuin te bezoeken : elk weekend van Juni en december ( 14u- 19u)

Andere dagen welkom op afspraak .

Deelnemer Open Tuinen Landelijke Gilden

Meer info: www.kunsthuispaesbrugghe.be

tuinpaesbrugghe
fietsroute2009006

t Mierhof ( Switten 6 - Bellem - prov. Oost-Vlaanderen )

’ t Mierhof is een landelijk romantische tuin van 7000m2, prachtig ingebed in een natuurlijk kader. De variatie aan planten is enorm groot met o.a. Bladplanten als darmera peltata, rodgersia, gunnera en vele anderen vormen ze een mooie ondersteuning van de aanwezige heesters en bloemen. De tuin biedt overigens het hele jaar door tijdens de diverse seizoenen een prachtige bloemenpracht met o.a. helleborussen, hamamelisen, viburnums e.a. voorjaarsbloeier, daarna volgen de vele rododendrons en azaleas (met ook Harde Gentse en Rustica) die de tuin in vuur en vlam zetten.

De grote natuurlijk ogende vijver is een prima biotoop voor kikkers, padden, waterjuffers en zelfs de ijsvogel is een welkome bezoeker. Deze tuin is altijd in beweging, borders worden bijgewerkt, kleurencombinaties aangepast en er is tevens een moestuin aangeplant. Ook kunst valt in de tuin te bewonderen.

Tuin te bezoeken : Mei : zondag 2 - 9 -16 mei van 14u - 18u -

Juni: tijdens Opentuinen op zaterdag 26 juni van 14u - 18u en op zondag 27 juni van 10u tot 18 u. - 4 Juli- fietsroute naar exclusieve tuinen....zondag 11- 18 en 25 juli van 14u tot 18 uur.

Groepen altijd welkom op afspraak

Toegangsprijs : 2 € pp

 

Voor meer info : klik hier

vijversnoekkruid
fietsroute2009007

Voor het aanmelden van een romantische tuin die hier ontbreekt : klik hier

lacledusud1
laclédusud3
cledusud

De tuin van Romain Vanhoe en Chris Blaze (hoek Kazernestraat met Graaf D’Huststraat 8510 Kooigem ( Kortrijk )

In 2005 ontdekte Chris bij een wandeling door het dorp een oud boerderijtje dat te koop stond. Gezien hun eigen tuin op dat moment volledig aangelegd was en te klein geworden was om hun verdere tuindromen te realiseren verkochten ze hun woonst en startten met volle enthousiasme op de nieuwe locatie. Romain is tuinontwerper en een toontuin van 20 are bij de eigen woonst ontwerpen was een mooie uitdaging. Het werd een informele, romantische (landelijke) tuin met tal van sfeervolle hoekjes. De vrij jonge tuin wordt omkaderd door enkele grote oude bomen, aangevuld met jonge sierheesters ( o.a. een 40 tal hydrangea varieteiten), geïntegreerde fruitbomen, heel veel kleinfruit, een grote vijver Èn een afgeschermde groententuin. Er is ook een rozenperk in klaverblad met 100 rozenstruiken in 40 varieteiten en tal van vaste planten in de parterre. Ook de bijen voelen zich in de tuin van Chris en Romain thuis, er is een kleine bijenstand en mogelijkheid tot uitleg over het leven van de bijenvolken en dégustatie. Gezien Chris ook bloemschikster is zijn er soms bijzondere bloemschikkingen te bewonderen of... te bestellen.

Tuin te bezoeken tijdens de Open Tuinen van de Landelijke Gilde : 20, 26, 27 juni , op deze dagen zijn er tevens kunstwerken van beeldende kunstenaars in de tuin te bewonderen en kan er een glaasje gedronken worden in één van de knusse hoekjes van de ze tuin.

Toegangsprijs tijdens opentuindagen : 1, 5 €/ persoon

Tuin ook te bezoeken op afspraak: prijs dan 2€ / persoon.

Voor meer info : tel/ 056/ 455647 - romain.vanhoe@telenet.be

Deelnemer Open Tuinen 2010

Home   Aménagement